Hong Kong

Zoals sommigen van jullie allang wisten / weten / geweten hebben, ben ik vorig weekend naar Hong Kong geweest. Officieel gezien was het omdat ik de tweede entry van mijn visum moest gebruiken, maar het was ook wel even een leuk uitstapje. Vantevoren had ik er niet zo’n zin in, ik hou niet van reizen in China – maar alles liep erg soepel (behalve de terugreis, maar daarover later meer).

Ik was goed op tijd op het vliegveld in Hangzhou. Nou is dit geen erg druk vliegveld. En ik moet zeggen dat het zeer, zeer vreemd voelt om in een praktisch leeg vliegveld rond te dwalen. Het was zelfs zo dat toen ik bij Immigratie kwam, daar niemand zat. Het liep gewoon dood. Er stond wel een soldaat, die helaas alleen Chinees sprak, maar die liet me er niet langs. Dus ik wachten, en dit bleek de goede keus toen er al snel een medewerker kwam om mijn papieren te checken.
Eén keer onder schot gehouden worden door een militair is meer dan voldoende, thanks.

Ook na Immigratie (of in dit geval Extigratie) was het praktisch leeg, waardoor rondlopen tussen de duty-free winkeltjes ook weer een beetje vreemd aanvoelde. De medewerksters waren óf weg, óf zaten op kratjes lekker te kletsen. Soms volgde er eentje me de winkel door, zoals schijnbaar gewoonlijk is hier (ik vind het vreselijk irritant) maar al met al moest ik anderhalf uur volmaken tot ik het vliegtuig in kon, dus ach. Ik heb een geurtje gekocht van Kenzo… nooit eerder van gehoord, maar ruikt prima!

Aangekomen in Hong Kong moest ik even wachten op Mette. Mijn vlucht kwam wat vroeger aan en de hare had vertraging, dus al met al een uur wachten. Ik heb even gepind en een smoothie gekocht, mijn eerste voedsel van de dag! Nou is dat niet heel vreemd, ik ben de laatste tijd weer aan het vasten dus ik ben wel wat gewend.

Toen Mette er was hebben we een shuttle trein genomen naar de stad. Nou bestaat het “land” Hong Kong uit allemaal eilanden, waarvan maar ééntje Hong Kong eiland heet. Wij verbleven in een hostel in Kowloon district, op het vasteland (denk ik, het is allemaal erg verwarrend en ik liet me graag rondleiden).

We zijn direct even langs the Waterfront gelopen voor het beroemde uitzicht op Hong Kong eiland.
Hierna hebben we onze spullen naar het hostel gebracht. Prima hostel voor de prijs trouwens, maar het blijft Hong Kong en dus erg duur allemaal… We sliepen op een dorm met in totaal 8 bedden. Dat betekende niet erg veel slaap voor mij twee nachten lang… maar goed, ik had het er voor over!

Na een pitstop bij het hostel hadden we afgesproken met een vriendin van Mette van toen zij kort in Hong Kong woonde. We ontmoetten elkaar op het metro station (de Metro in Hong Kong is trouwens zeer goed geregeld, heerlijke manier van reizen). Zij en haar vriend namen ons mee naar een restaurant om te hot potten. Dat is in principe een grote pot met soep, die aan de kook wordt gehouden en waar je dan allemaal liflafjes in klaarmaakt. Een soort gourmet maar dan in plaats van een steengrill een pot soep!
DSC_0030Er werd nogal neerbuigend gedaan richting mijn kunst met eetstokjes, maar dat stierf wel weg toen ik een garnaal gepeld had met mijn stokjes en een sateprikker… Pff!
Het eten was heerlijk en ik heb me zeer goed vermaakt! In Hong Kong is Engels veel meer een voertaal en zij sprak prima Engels. Hij minder, maar hij leek zeer content met luisteren en ons maar bier blijven inschenken… Nou drink ik niet vreselijk veel meer de laatste tijd, dus na de vijfde keer bijvullen werd het steeds gezelliger moet ik zeggen. Maar we hadden het goed naar onze zin, dus prima!

Die avond (en de avond daarna) bezochten we de night market. De eerste avond de Ladies’ Market, de avond erna Temple Street (of iets waar daarop leek). De eerste dag had ik moeite met pinnen, dus kon ik niet echt veel kopen, maar de tweede dag had ik geld dus vond Mette het goed om nog een keer terug te gaan. Dat heeft mij een leren riem, leren portemonnee en een laser pointer opgeleverd (zo-eentje die je volgens mij niet compleet legaal kan krijgen in Nederland… beetje sterk). Ook nog een paar souvenirtjes, maar die ga ik hier niet op zetten natuurlijk.

Die Night Markets zijn dus echt van die toeristendingen waar je heel veel dingen kunt krijgen voor heel weinig, en waar je ook kunt afdingen (en dat ook verwacht wordt!). Ik heb een zeer, zeer goede manier van afdingen ontdekt; weglopen. Echt, je staat met iets in je handen, je vraagt hoe duur het is, biedt veel (VEEL) lager, kijkt moeilijk en loopt weg. Ze gaan makkelijk naar een kwart van hun originele prijs.
DSC_0046Anyway, de tweede dag zijn we met de ferry naar Hong Kong en Cheung Chau geweest. Cheung Chau is een erg leuk visserseiland, dat minder vertoerist is dan Hong Kong en Kowloon. De ferry was leuk, ik hou van zulke tripjes. Zeelucht en het deinen… is het omdat ik een Nederlander ben? Misschien.
In ieder geval, een echt vissersdorp is het. Overal lag vis te drogen (inclusief vliegen, no thanks) en overal kon je dan ook zakken gedroogde vis en andersoortige producten krijgen, zolang het maar met de zee te maken had.

Op weg naar Cheung Chau

Op weg naar Cheung Chau

Een van de zeer vele visrekken

Een van de zeer vele visrekken

Deze kon je laten klaarmaken als je wilde

Deze kon je laten klaarmaken als je wilde

Na een wandeltochtje over het eiland en een Frozen Yoghurt hebben we nog een tijdje aan het strand gezeten om te genieten van de zee. Mette heeft iets tegen zand dus zijn we op een stel rotsen gaan zitten, waar ik me prima heb vermaakt met mijn camera… en op blote voeten over de rotsen wandelen, met dank aan Taekwon-Do zonder schade op te lopen!

Aan de (rots)kust

Aan de (rots)kust

Op de terugreis werd ik er helaas erg pijnlijk aan herinnerd dat mensen zeer nare wezens kunnen zijn toen ik in een glimps opving dat een westerse meneer naast mij en Mette een berichtje over ons aan het sturen was. Laten we het erbij houden dat het zeer kwetsend was richting mijn gewicht en sexuele oriëntatie, daarbij ook nog de lekker foute aanname makend dat ik en Mette een koppel waren. Ik moet zeggen dat het best even mijn humeur verpest heeft, maar ik heb me er voor mijn doen zeer snel overheen gezet zodat we die avond nog naar de lichtshow en markt konden.

Terug van Cheung Chau

Terug van Cheung Chau

Begin van de zonsondergang vanaf de ferry

Begin van de zonsondergang vanaf de ferry

De lichtshow is iets wat volgens mij twee keer per avond gebeurt. In principe zijn er een paar gebouwen aan beide kanten van de Waterfront die meedoen. Er klinkt een soort zoete Disney muziek en op het ritme van die muziek zijn er wat lasers, schijnwerpers en ook een soort neon op sommige gebouwen die meeflitsen. Al met al was het niet vreselijk indrukwekkend, maar toch best gaaf dat ze dat zo doen.

Hong Kong at night

Hong Kong at night

Lasers tijdens de lichtshow

Lasers tijdens de lichtshow

Die avond ook nog even contact gehad met mijn coach Martijn, die op dat moment op het NK bezig was, en me even een liveverslag gaf. Romy, je bent een bikkel 😉

Oh ja, de terugreis. Nou, we hadden netjes uitgerekend hoe laat we op moesten staan en alles zodat ik mijn vlucht nog kon redden… maar we hadden de reistijd enigszins onderschat. Dit leverde me echt een gigantische troep stress op… Hong Kong International Airport is groot. Erg groot. Ik kwam bij de check-in weg TIEN MINUTEN voor boarding zou sluiten. Of in ieder geval, zeer, zeer kort van te voren. Godzijdank waren de mensen voor mij in de rij bij Immigratie zo vriendelijk om me voor te laten, anders had ik waarschijnlijk mijn vlucht gemist. Helemaal toen ik bij de bagage check aan de kant getrokken werd en mijn tas open moest omdat ik iets illegaals bij me had. Bleek mijn deodorant bus te zijn. Op de heenweg ook bij me gehad, was geen probleem geweest… Nou goed, ik heb redelijk ruw gebaard en gezegd “Fine throw it out just throw it out I need to catch my damned flight”. Misschien was het wel daardoor dat mijn tas speciaal nog een keer door de scanner moest… zucht.
Ik ben een van die mensen die vaak lacht als ze mensen ziet rennen om hun trein of vliegtuig ofzo te halen… nou, ik kan je vertellen dat het niet leuk is. Ik moest naar gate 532 of all places… Dus ik rennen, en rennen, en mensen aan de kant duwen… Nou ik heb het gered. Maar net. Ik denk dat ik zo’n 4 minuten over had. Maar in het vliegtuig was de stoel naast me leeg dus kon ik lekker ontspannen. Tot ik ontdekte dat ik Mette haar pinpas nog in mijn portemonnee had zitten… die ligt nu op de koffietafel. Nog maar even zien hoe we dat gaan regelen…

Al met al had ik een erg leuk weekend. Ik zou heel graag nog eens terugkeren naar Hong Kong, om wat meer voedsel uit te proberen (we hadden gewoonweg niet genoeg tijd om ons daar teveel mee bezig te houden) en meer dingen te bekijken. Hong Kong beviel me zeer, zeer goed en was eigenlijk wat ik me een beetje bij mijn China trip had voorgesteld… een stad waar ik me in het Engels kon redden en waar je ook buiten de deur op een normaal toilet terecht kon. En niet constant je eigen tissues of toiletrol mee hoeft slepen als je naar de wc gaat want toiletpapier is er nergens (zelfs niet op werk, waardoor er altijd een toiletrol op mijn bureau staat op kantoor). In Hong Kong is alles gewoon net een tikkeltje beter geregeld dan wat ik gewend ben van mijn tijd in Hangzhou. Mensen zijn ook minder onbeschoft!

Wie weet, als ik over een paar jaar weer wat geld gespaard heb… vrijwilligers?

Advertisements

4 thoughts on “Hong Kong

 1. Ha lieve nicht,
  Wat fijn, dat je eens een gezellige, leuke uitstap had! Kun je maar mooi weer een tijdje op teren! Binnenkort zal ik, als ik op tijd ben, je wel weer uitnodigen voor een gezamenlijk Skype-ontbijt. Voorlopig weer bedankt voor je verhaal en tot gauw. Liefs, Fien

 2. Lieve Jonna,

  Met genoegen je verhaal gelezen en de foto’s bekeken, erg leuk!
  Die foto’s van Hong Kong zijn indrukwekkend, zeg……je geeft ons een fraai zicht op stad en markt.
  En ‘t is net of je meevaart op de ferry.
  Je hebt weer een mooie blog gemaakt 🙂

  dikke kus, Margreet

 3. dag annika,\ik kan maar met 1 hand typen, dus dit wordt niente hoofdletters. ik ben gisteren nl geopereerd aan mijn linkerhand.
  mooi verhaal van jou en heel mooie en goed gemaakte foto’s. jouw 3200 doet het dus goed.
  geeske en ik zijn pasgeleden een weekje naar Turkije geweest. nou, daar vind je alle drukte die jij in China niet tegen komt. we waren in capadocie, een heel grillig gevormd landschap. en natuurlijk heb ik ook erg veel foto’s gemaakt.
  jij vertelt hoofdzakelijk over jouw uitstapjes, maar ik ben ook wel benieuwd naar het werk dat je doet. of is dit de moeite van het vertellen niet waard?
  hier is de winter begonnen met koude en nachtvorst, en natuurlijk veel regen. je mist dus niks.
  veel succes en plezier en tot de volgende keer.
  luuk

  • Hoi Annika, ik kan het toch niet laten om ook nog even te reageren. Ook wel gezellig, heb je al die andere reracties gehad, komt er toch nog eentje binnen. Ondanks dat het waarschijnlijk bikkelen voor je blijft om tot het eind de moed erin te houden – en hoewel dat zo nu en dan dus gewoon even niet lukt met die moed enzo -, zie je ondertussen tussen de bedrijven door toch maar mooi een mooi stukje van de wereld. Het is nu 6 december en de goed heiligman is alweer vertrokken. Gelijk heeft hij want het is helemaal geen gezellig weer om eens lekker het dak op te gaan. Jij bent vast al begonnen met aftellen. En ik weet wel zeker dat hier een paar mensen zijn die net zo hard mee aftellen! Ben wel erg benieuwd naar je plan voor Kerst. Je hebt daar wel eens iets over verteld en dat klonk erg gezellig. Verder is ‘t hier ook niet zo boeiend op ‘t moment. Ik ga dinsdag voor mijn 2de staaroperatie en da’s geen feestje. Maar wel erg nodig. Ik begon de wereld wel heel erg wazig te zien langzamerhand.Zal je aan me denlken? dat helpt! Liefs,Tineke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s